Egypten i tal

Egypten
Egypten i talEgypten i tal
Egyptens størrelse:  1.001.450 km2 - 23 gange større end Danmark
Indbyggertal: 69.500.000 
Religion: 94% muslimer (sunni), 6% kristne (koptiske)
Sprog: Arabisk
Levealder: 73,3 for kvinder og 68,2 for mænd
Egypten er en republik og møntfoden hedder egyptiske pund (EGP).

Cairo
Cairo er Egyptens hovedstad. Med forstæder har Cairo ca. 16.500.000 indbyggere - og er derved Afrikas største by.
Cairo blev grundlagt i 969 og ligger i den sydlige del af Nilens Delta. I forstaden Giza (El Gizh) ligger de tre store pyramider Kheops, Kefren og Mykerinos.

Alexandria 
Alexandria er den næststørste by i Egypten og ligger ved Nilens Delta ved Middelhavet. Alexandria har ca. 4.500.000 indbyggere.
Oprindelig er Alexandria grundlagt af Alexander den Store i 332 f.Kr., men Alexandria blev siden hen erobret af araberne i det 7. århundrede. I 1517 blev Alexandria erobret af tyrkerne, og fra 1882 til 1947 var byen britisk garnisonsby.

Alexandria er et vigtigt kulturcentrum og har på trods af de mange omvæltninger bevaret et græsk præg. I dag er Alexandria Egyptens største havneby og en af verdens vigtigste.Hurghada 
Hurghada har ca. 50.000 indbyggere og ligger ved Det Røde Hav på østsiden af Egypten. Det arabiske navn for Hurghada er Al Ghardaqah.

Hurghada var oprindelig en lille fiskerby med en meget lang sandstrand. I dag er byen ca. 37 km lang med hoteller så store som landsbyen. Hurghada værdsættes især af turister der ynder at dykke eller snorkle i det klare vand og se de mange forskellige koraller og farvestrålende fisk.

Luxor 
Luxor har ca. 360.000 indbyggere og ligger på østbredden af Nilen i det Øvre Egypten.

Luxor er en del af det enorme ruinområde, der omfatter bl.a.Karnak-templet og Luxor-templet, samt gravområdet Kongernes Dal, på den vestlige Nilbred.

Luxor hedder på arabisk al-Uqsur, som betyder slottene. Der hvor Luxor ligger i dag, lå i oldtiden den sydlige del af byen Theben.

I Kongernes Dal fandt man blandt andet Tutankhamons Grav i 1922. Derudover fandt arkæologer 1995 en fællesgrav for Ramses 2.s mange sønner.