Egypten - Græsk tid

Egypten
Græsk tid

Alexander den Store erobrede Egypten fra perserne i 332 og lod sig krone som farao. Han blev ikke ret længe i Egypten, da han var i gang med det helt store erobringstogt, men han nåede da at grundlægge en ny by ved Middelhavets kyst. Denne by kom selvfølgelig til at hedde Alexandria efter ham selv. Philip Arrhidæus og Alexander 4. kom til at overtage magten efter ham, og blev senere efterfulgt af Ptolemæus, der var statsholder i Egypten. Denne herre kom senere til at lægge navn til et helt dynasti.


De græske herskere boede i Egypten og førte deres militære tradition videre og erobrede landområder i Egypten. Allerede i starten af deres regeringsperiode, kunne egypterne se, at der skete fremskridt. Grækerne indførte f.eks. nye landbrugsmetoder, så bønderne kunne høste to gange om året i stedet for blot en gang. Byerne og guderne fik nye græske navne, mange af dem bruger man stadig den dag i dag.

I år 51 f.Kr. besteg Kleopatra tronen sammen med hendes bror Ptolemæus 13., men det blev en relativ kort regeringsperiode for broderen der døde efter et attentat i 48 f.Kr. Kleopatra gifter sig nu med en af sine andre brødre Ptolemæus 14. som dermed bliver medregent. I år 47 f.Kr. kommer Julius Cæsar til Alexandria og Kleopatra bliver gravid med ham. Hun føder senere sønnen Ptolemæus Cæsarion. I 46 f.Kr. flytter Kleopatra til Rom, hvor de bo med sønnen indtil attentatet på cæsar i 44 f.Kr. Endnu engang vender Kleopatra tilbage til Egypten og indtager tronen ved at myrde hendes bror og ægtemand og indsætter sønnen som medregent i hans sted.

 i 41 f.Kr. ankommer Marcus Antonius til Egypten og han falder pladask for Kleopatras charme. Året efter føder hun tvillinger og senere endnu en søn. I 30 f.Kr. erobre den romerske hærfører Octavian (senere Augustus) Alexandria efter et hårdt søslag. Ved enden af søslaget flygter Kleopatra igen til Egypten og Antonius vælger at følge efter hende ved at forlade hans tropper. Kleopatra er dog i mellemtiden på vej til Indien, men bliver stoppet og må endnu engang tage tilbage til Egypten, hvor hun genforenes med Antonius. De vælger begge at begå selvmord, Antonius med sit sværd og Kleopatra ved at lade en kobra bide sig. Kleopatra begik dog ikke selvmord af frygt for at hun skulle lide fysisk overlast, men for at undgå den ydmygelse det ville være at blive ført gennem Rom under det kommende triumftog i lænker, som det var skik og som tidligere var overgået hendes søster.